5 gode råd til når du får en klump i halsen.

 IMG_0774-2 red

Hvad du skal vide om at få en ”klump i halsen” og hvordan du slipper af med den.

Hvad sker der, når du får en følelsesmæssig klump i halsen? Få 5 gode råd til hvad du selv kan gøre, for at lindre og behandle ubehaget.

Du har sikkert prøvet det:

At sidde i en forsamling, hvor det snart er din tur til at sige noget. Du mærker hvordan halsen spænder op og bliver tør som sandpapir, og der opstår abstrakte kunstværker af røde plamager op af halsen.

Eller at du har brug for at fortælle din kæreste hvordan du i virkeligheden har det i jeres forhold, men oplever, at ordene nærmest fysisk bliver holdt tilbage i halsen, som sad der en prop og blokerede.

Eller kender du det, at sidde til et bryllup og slet ikke kan synge en tone, fordi du krampagtigt forsøger at undgå at gå i rørstrømsk opløsning.

Så kender du følelsen af at have en klump i halsen.

Men før vi går videre, skal vi lige have én ting på det rene.

Der er altså ingen klump i halsen!

Det vi mærker, er en sammentrækning af halsmusklerne. En sammentrukken muskel fylder mere end en afspændt muskel. Når halsmusklerne trækker sig sammen, vil de trykke omkring luftrøret. Der skal ikke meget tryk til udefra, før vi mærker det som en klump. Så medmindre der sidder sej slim fast i luftrøret, et fremmedlegeme, eller der er tale om en form for udvækst, er det faktisk misvisende at kalde det ”en klump i halsen”.

Men hvorfor lige i halsen?

Halsen er et meget sårbart sted på kroppen. Det er liv og død, der er tale om.

Halsen er mineret med nervesystemets sympatiske alarmknapper. Den mindste obstruktion kan sende alle kamptropper i stilling. Kroppens vagtsomhed skyldes, at der i halsen er noget værdifuldt at passe på.  Nemlig en fri gennemstrømning af luft, blod, næring og nerveimpulser mellem vores hoved og krop. Alle sammen helt basale nødvendigheder for at holder os i live.

Frygten for at miste os selv, vores liv er derfor tæt forbundet med halsen.

Men ikke nok med det.

Halsen er bindeled mellem vores tanker og følelser.

Det er kroppens ”flaskehals”. En fysisk muskelsammentrækning i halsen kan fungere som låg der kan holde vores følelser tilbage, så de ikke slipper ud af munden. Vi er så at sige i stand til at kvæle vores egne følelser. Og det er en temmelig fysisk proces. Det kræver muskelstyrke at holde igen på sig selv på den måde. Og det bringer os tilbage til følelsen af en klump i halsen.

Det er gennem halsen at vi forbinder os til vores omverden.

Vi deler ud af os selv ved at udtrykke os. Vi kan nedtone hvad vi føler indeni, ved at kontrollere hvad der bliver udtrykt. Lad mig give et eksempel.

Du er rigtig ked af det. Du holder sorgen tilbage i frygt for at miste kontrollen og bryde sammen. Og lad os lige holde fast. At bryde sammen betyder at gå i stykker. Frygten er altså knyttet til, hvorvidt du overhovedet kan samle dig selv op og komme videre, hvis alstå først du tør slippe kontrollen og give efter for sorgen. Så er det måske alligevel bedre at være lidt ked af det. Det ved du trods alt, du kan overleve. Kroppens funktion er at opretholde liv, og kan derfor kvitterer ved ikke at gå efter slippet, for der er for meget på spil.

Ved holde vores udtryk tilbage, kan vi komme til at holde os fasttømret i en version af os selv, som vi finder mest acceptabel. Altså, at vi bliver ved med at være den rummelig, den lyttende, den triste. Birvirkningen ved denne bevidste eller ubevidste strategi er, at der ikke efterlades meget plads til alle de nuancer vi også rummer. Vi bliver nemt lidt ensidige. Og det kan opleves meget fysisk ved at vi føler os klemt inde. Der bliver ikke så meget plads til at leve.

Så lad mig lige opsummere.

Følelsen af at have en klump i halsen er altså IKKE udtryk for, at der sidder en fysisk klump i halsen. Det er musklerne omkring luftrøret der trækker sig sammen som du kan mærke. Halsen er endnu et skønt sted på kroppen hvor samspillet mellem det fysiske (at få luft, overleve), det psykiske (knyttet til frygt og overgivelse) og det sociale (vores evne til at udtrykke os og dele) spiller sammen i en sådan grad, at det er til at føle på – især når vi bliver udfordret følelsesmæssigt. Når et udtryk tilbageholdes i frygt vil kroppen bruge alt magt for at få det kvalt og holdt nede. Fordi vi tror følelsen er farlig. Vi tror følelsen er en trussel for vores liv som vi forstår og kender det. Og når vi oplever en fare, reagere kroppen på en fare.

For hvordan føles det egentlig når kroppen reagerer?

Når halsen trækker sig sammen kan det starte med at det bliver svære at synke dit eget spyt, og at du bidder tænderne sammen.

Din bevidsthed trækkes ned i halsen hvor du mærker halsen spænde op, måske også i nakken.

Du bliver så optaget af hvad der sker inden i dig, at du har svært ved at følge med i en samtale eller være nærværende.

Når halsen virkelig snører sig sammen, føles det som at blive kvalt. Du kan nærmest fysisk mærke de to store hænder der klemmer til rundt om halsen – der tager livtag på dig.

Mærke luftrøret der får mindre og mindre plads, og frygten for, at der til sidst hverken kan komme luft frem eller tilbage melder sig.

Du mærker, hvordan du mister kontrol. Som om, der er en kraft med sin egen vilje der tager over og som du er underlegen.

Du mærker panikken lige under overfladen. Mærker afmagten.

Du fornemmer omgivelserne, men på afstand, føler dig trængt op i en krog.

Og du mærker, at jo mere du panikker, jo mere strammer det.

Gode råd er dyre.

Så her er hvad du selv kan gør når du får en klump i halsen.

Når du mærker at halsen begynder at trække sig sammen kan følgende hjælpe dig igennem:

  1. Mærk at du trækker vejret.

    Vigtigt! Selvom det føles som om, at du er ved at blive kvalt, så mærk at der rent faktisk kommer luft ind og ud af dig = altså, du er ikke ved at blive kvalt = altså, du er ikke ved at dø. Følge luften ind og ud, ind og ud. Mærk der er plads.

  2. Slip underkæbe og tunge.

    Ofte vil vi have tendens til at spænde op i underkæben når det strammer til i halsen. Du kan mærke det ved at kindtænderne bidder sammen. Slip underkæben så tænderne og læber bliver adskilte. Slip også tungen hvis muligt.

  3. Bevæg hovedet og masser halsen

    Antidot mod sammentrækning er bevægelse. Herved minder du kroppen (og dig selv) om, at alt i dig ikke er stivnet. Bevæg hovedet. Hvis du sidder til et møde, så lad som om du kigger lidt rundt i lokalet. Masser siderne af halsen. Tag gerne fat om strubehovedet og skub det nænsomt fra side til side. Det løsner også godt at bevæge skulderne og at masser brystbenet.

  4. Skab kontakt til resten af kroppen

    Hvis du har mere plads så bevæg hele kroppen. Bevæg fødderne, knæene, bækkenet, skulderne.  Tillad lyde at slippe ud. Ræk tungen godt ud af munden, imens du sætter lyd på udåndingen. Så skaber du både et stræk og en åbning indefra halsen af. Bare giv den gas og vær ikke for selvhøjtidelig.

  5. Få det ud

    Det må godt være svært. Det må godt spænde op. Du har noget på spil. Kroppen fortæller, at det her er vigtigt for dig. Så få det ud. Hvis du ikke ved hvad det er du holder tilbage, så start med at fortæl en anden hvordan du har det lige nu. Hvordan halsen føles, om du bliver bange, om du har oplevet det før.

I nogle tilfælde ligger der et uforløst chok, gammelt traume eller en fortrængning bag vores sammetrækning i halsen. I så fald kan sammentrækningen udvikle sig til at hele kroppen stivner. Musklerne i nakke, solar plexus, albuer, ryggen og baller låser. Vi kan opleve at blive handlingslammet.

I sådanne tilfælde er det dog oftest minimalt hvad ovenstående råd kan lindre på den lange bane. Ikke før chokket forløses eller fortrængningen bevidstgøres, vil du slippe ud af det som kroppen husker som farligt.

I sådanne tilfælde kan det føles for overvældende at stå med alene.

For mange kan det være en stor hjælp at få behandling for en klump i halsen.

I trygge og rolige omgivelser vil du kunne give kroppen lov til at gå ind i sit spændingsmønster. Ved at få løsnet op vil du samtidig opleve mere plads indeni dig selv. Min erfaring er, at selv et kort forløb kan have stor effekt. Her kan du læse mere om mine behandlinger.

Og lige til allersidst….

Hvis du ikke allerede har set filmen ”The Kings Speech” fra 2010, så kan den varmt anbefales. Filmen er et autentisk historisk drama, hvor vi følger kong George VI af England, der stammer. Filmen viser hvor eksistentielt vigtigt det er at kunne udtrykke sig med sin stemme, og ikke mindst hvor nært beslægtet udtryk og identitet er. Det er en rigtig fin film, og spot on i forhold at have en klump i halsen.

Rigtig god fornøjelse.
Edit cut

Kærlig hilsen
Auden